Wij gebruiken Cookies

Page content

article content

Instagram marketing voor bedrijven

In deze reeks artikelen gaan we dieper in op de verschillende aspecten van Instagram marketing voor bedrijven. Vandaag gaan we in op het bedrijfsprofiel en het belang van community building.

Instagram voor bedrijven; de cijfers

Instagram is een platform met een jonger publiek; ongeveer 60% van de gebruikers is tussen de 18 en 29 jaar oud. Daarnaast zijn er meer vrouwen dan mannen te vinden op Instagram. Ten slotte komt het grootste deel van de Instagram gebruikers uit stedelijke gebieden (39%).

Instagram bedrijfsprofiel

Wanneer je met je bedrijf aan de slag wilt met Instagram marketing is het een must om een Instagram bedrijfsprofiel op te starten. Deze biedt je namelijk verschillende voordelen;

Zo krijg je meer inzage in statistieken over je profiel en foto’s die je deelt en inzage waar je bereik en likes vandaan komen.

Wanneer je een Instagram bedrijfsprofiel hebt, dan heb je de mogelijkheid om (met hulpsoftware) vanaf je pc berichten te plaatsen en in te plannen. Dit werkt vaak makkelijker en is daardoor efficiënter. Omdat Instagram een sociaal medium is waar je relatief weel aandacht aan moet besteden om succesvol te zijn (straks hier meer over), is alle tijd die je kunt besparen in het plaatsen van posts altijd welkom!

Wanneer je een Instagram bedrijfsprofiel aanmaakt, dan heb je meer mogelijkheden om in je profiel in te vullen. Zo kun je een actieknop toevoegen en meer contactmogelijkheden benoemen.

Tip: Vul je profiel zo volledig mogelijk in; gebruik je logo of jezelf als profielfoto, vul je website in, zorg dat je biografie vertelt wat je bedrijf doet en hoe de klant je kan vinden. Als het even kan, laat dan ook de persoonlijkheid/het verhaal van je bedrijf terugkomen in je biografie en vraag de klant om actie. Laat ze bijvoorbeeld een hashtag gebruiken om gefeatured te worden of roep op om contact op te nemen.

Last but not least; Een Instagram bedrijfsprofiel geeft je de mogelijkheid om te adverteren op Instagram.

Community building is key

FYI; Je hebt geen honderdduizenden volgers nodig op Instagram om een succesvolle Instagram marketing voor je bedrijf te hebben.

Focus in plaats van volgers liever op het bouwen van een community. Bouw een band met je volgers door één op één gesprekken te voeren, zelf reacties onder andere posts te plaatsen, DM berichten te beantwoorden etc. Kortom: wees zelf ook betrokken en actief als bedrijf op Instagram, dan bouw je vanzelf een sterke, kwalitatieve volgersgroep op; je community.

Een goede strategie om dit stap voor stap aan te pakken is door de niches binnen je klantprofiel op te zoeken op Instagram

Door op zoek te gaan naar niches binnen je doelgroep en hier een relatie mee op te bouwen, kun je snel aan kwalitatieve volgers komen die voor jou relevant zijn. Dit kun je het beste doen via de hashtags op Instagram. In het volgende artikel van deze reeks gaan we dieper in op de hashtags.

User generated content

Een ultiem middel om je Instagram followings als een community op te bouwen, is door de inzet van User generated content (UGC). UGC is in dit geval het (opnieuw) plaatsen van content dat je volgers/klanten hebben gemaakt. Je kunt je klanten oproepen om foto’s te plaatsen met jouw product en daar een branded hashtag bij te zetten die jij zelf bedenkt en die uiteraard aan je bedrijf te linken is.

Tip: Geef bij een bestelling direct een notitie mee dat ze bijvoorbeeld een tegoedbon ontvangen wanneer ze iets posten of opsturen naar je, wat je vervolgens op je account zet.

Instagram is aanpoten

Instagram is hard werken; wanneer je succesvol wilt zijn, weet je inmiddels dat het belangrijk is om relaties op te bouwen met volgers en nieuwe potentiële volgers en klanten. Dat houdt in dat je dagelijks actief moet zijn op Instagram om deze relaties op te bouwen en te onderhouden.

Naast de zoektocht naar nieuwe volgers, is het belangrijk dat je de bestaande volgers en ambassadeurs van je bedrijf behoudt door te reageren op reacties die onder je foto’s geplaatst worden. Datzelfde geldt voor foto’s en berichten waarin je in de reacties genoemd wordt of getagd bent.

Ten slotte willen je volgers ook wat; het is dus belangrijk om regelmatig nieuwe berichten op Instagram te plaatsen. Natuurlijk moeten deze wel binnen het verhaal van je bedrijf passen én van goede kwaliteit zijn.

Tip: Om wél te blijven groeien, maar niet hele dagen me t Instagram bezig te hoeven zijn, is het slim om vaste momenten op de dag te plannen waarop je actief bent, reageert en berichten plaatst. Wanneer je dan alles bijwerkt, nagaat en opzoekt, dan hoef je je daar tussen die momenten door niet druk over te maken.

Comment Section

0 reacties op “Instagram marketing voor bedrijven

Plaats een reactie


*