Wij gebruiken Cookies
Training: Instagram marketing voor bedrijven
Gratis aanmelden

Page content

In 6 stappen een goede Facebook strategie

article content

In 6 stappen een goede Facebook strategie

Waarom een Facebook strategie gebruiken?

We krijgen soms de vraag van onze klanten waarom het nou zo belangrijk is om te werken met een Facebook strategie voor jouw Facebookmarketing. Het antwoord hierop is heel simpel; ga je te werk zonder strategie, dus met andere woorden “je doet maar wat”. Dan zorgt dit er voor dat er geen duidelijke structuur zit in je Facebookpagina, geen heldere doelstelling en hierdoor zal je geen of weinig resultaten behalen met jouw Facebookpagina. Werk je echter vanuit een strategie, dan heb je een richtlijn, een doelstelling voor jouw pagina waar je stapsgewijs naar toe kunt werken.

1. Begin met het beschrijven van je doelstellingen

Zorg er voor dat je deze doelen altijd SMART beschrijft, dus: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Ga voor een lange termijn doel, maar vergeet zeker niet om tussendoelen (korte termijn doelen) te beschrijven. Zorg er voor dat deze tussendoelen aansluiten bij het hoofddoel, bij het lange termijn doel. Deze tussendoelen moeten er mede voor zorgen dat het hoofddoel behaald gaat worden.

Ga dus voor een specifiek doel: wat willen we bereiken, wie zijn erbij betrokken, waar gaan we het doen, waarom is dit doel belangrijk.

Zorg er daarnaast voor dat je doel meetbaar is. Hoe ga je straks het resultaat meten? Zorg dat je doel te controleren is.

Zorg er voor dat je doel acceptabel is. Het moet niet alleen een doelstelling voor jezelf zijn (behalve wanneer je jouw bedrijf alleen runt natuurlijk 😉  ). Zorg er voor dat er draagvlak is voor de doelen die je stelt bij jouw medewerkers. Je hebt je medewerkers immers nodig om je doelen uiteindelijk te behalen.

Je doel moet realistisch zijn. Is het doel dat je stelt überhaupt haalbaar, of is hij te hoog gegrepen?

Tot slot is het van belang dat je doel tijdsgebonden is. Wil je je doel binnen een week, een maand of een jaar behaald hebben? Noteer dus een duidelijke start en einddatum.

Breng je doelgroep in kaart

Voordat je echt aan de slag gaat met je Facebook content en je berichten, is het belangrijk dat je een beeld krijgt bij jouw huidige doelgroep. Ben in het omschrijven van je doelgroep zo volledig mogelijk én zo specifiek mogelijk. Breng niet alleen demografische gegevens van je doelgroep in kaart, maar onderzoek ook hoe zij online actief zijn. Op die manier kun je je content in een later stadium exact afstemmen op jouw doelgroep.

Neem een kijkje bij jouw concurrenten

Wat doen zij op Facebook, welke berichten slaan bij hen aan en welke niet? Dit kan een goede maatstaaf zijn voor jou toekomstige Facebookberichten. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je straks content letterlijk gaat kopiëren, maar het helpt je wel om inzicht te krijgen in wat wel of niet werkt.

Waar ga je je op focussen?

Nu je je doelen, doelgroep en concurrenten in kaart hebt gebracht, heb je al een beetje een beeld bij wat er mogelijk kan gaan werken voor het succes van jouw Facebookpagina. Kies bijvoorbeeld drie tot vijf onderwerpen waar jij je op gaat focussen met jouw Facebookpagina en zorg er voor dat alles wat je op jouw pagina plaatst draait om de onderwerpen waar jij op focust.

Maak gebruik van een content kalender

Wanneer je een globaal beeld hebt van de berichten die je wil gaan plaatsen, is het tijd om te starten met het gebruiken van een content kalender. Dit kan door een online agenda te gebruiken zoals je Outlook of Google calendar, je kunt dit in Excel doen, in een poster die je op kantoor hangt, enzovoorts. Probeer uit welke methode voor jou het fijnst werkt en ga hier in aan het werk. Door globaal al enkele berichten in je content kalender te zetten, heb je meer tijd om je content voor te bereiden en zal je kwalitatievere berichten kunnen plaatsen. Focus met je content altijd op de engagement met je fans, welke doelstelling je ook kiest, betrokkenheid op Facebook is cruciaal voor het behalen van resultaten.

Meten = weten

Omschrijf op welke manieren je jouw doelstellingen gaat evalueren. Doordat je tussendoor kunt evalueren hoe het staat met je doelstellingen, kun je bijvoorbeeld tijdig je content aanpassen of campagnes bijstellen.

Veel succes!

Tip!
Van dit blog is ook een uitgebreidere Mastertraining (Mastertraining nummer 3 van 2017) beschikbaar voor al onze zilver leden van de Community, inclusief opdrachten om direct mee aan de slag te gaan.
Interesse? Meer informatie >

Comment Section

0 reacties op “In 6 stappen een goede Facebook strategie

Plaats een reactie


*