Wij gebruiken Cookies
Training: Instagram marketing voor bedrijven
Gratis aanmelden

Page content

Hoe maak je een A/B test voor je Facebook advertentie

article content

Hoe maak je een A/B test voor je Facebook advertentie

Een A/B test maken voor je Facebook campagne is de ultieme manier om meer uit je advertentiebudget te halen. Op deze manier kun je snel je advertenties optimaliseren.

Wat is een A/B test?

Een A/B test is een test met één onderdeel binnen je Facebook campagne, waarbij alle andere aspecten gelijk blijven. Meet je op deze manier verschillen tussen de condities? Dan weet je direct waarom de ene advertentie beter presteert dan de andere.

Een van de meest voorkomende A/B tests is die met verschillende afbeeldingen. Je laat dan aan dezelfde doelgroep meerdere advertenties zien, welke alleen van elkaar verschillen door een ander beeld te gebruiken.

Daarnaast zou je ook bijvoorbeeld kunnen testen met onder meer verschillende teksten en variaties in de doelgroepen.

Hoe maak je een A/B test op Facebook?

Een A/B test maken op Facebook gaat redelijk gemakkelijk binnen het advertentiebeheer. Wel is het handig als je weet hoe de campagnestructuur in elkaar zit.

Je hebt één campagne, dat is als het ware het doel van je uiteindelijke advertentie. Bijvoorbeeld mensen naar de website sturen.
Daaronder kunnen één of meerdere advertentiesets staan. Bij de advertentieset stel je bijvoorbeeld de doelgroep, het budget en de plaatsingen van je advertentie in. Wil je dus je advertentie testen onder verschillende doelgroepen? Dan doe je dat op dit niveau van de campagne.
Ten slotte kunnen er onder elke advertentieset ook één of meerdere advertenties staan. Hier kun je A/B tests aanmaken met verschillende beelden, teksten of advertentievormen (carrousel, één afbeelding, diavoorstelling etc.)

Om het allemaal wat visueler te maken, hieronder een afbeelding van de campagnestructuur op Facebook:

Om een A/B test te maken, maak je als het ware een kopie van de advertentie(set) waarbij je een variabele wilt aanpassen. Vervolgens pas je deze variabele aan en sla je de wijzigingen op. Dit kun je ook meerdere keren doen, wanneer je wilt testen met bijvoorbeeld meerdere afbeeldingen of direct met de doelgroep én afbeelding wilt testen. In dit laatste geval heb je twee advertentiesets: Doelgroep A en Doelgroep B en vier advertenties: Advertentie 1 en 2 bij Doelgroep A en exact dezelfde kopie van Advertentie 1 en 2 bij Doelgroep B.

In de statistieken kun je precies per advertentieset en advertentie zien wat bijvoorbeeld de relevantie is, wat de kosten per klik of weergave zijn, wat het doorklikpercentage is en meer. Op basis daarvan kun je snel zien welke van de condities beter presteert en met die conditie doorgaan.
Je zou hier nog een extra A/B test mee in kunnen zetten wanneer je verder wilt optimaliseren, dat is vooral handig wanneer je een langlopende campagne inzet. Heb je een campagne voor een kortere periode? Dan kun je vaak al veel optimaliseren aan de hand van de eerste A/B test(s) die je maakt.

Heb jij nog vragen n.a.v. dit artikel? Stel ze gerust hieronder!

Comment Section

0 reacties op “Hoe maak je een A/B test voor je Facebook advertentie

Plaats een reactie


*