Wij gebruiken Cookies
Training: Instagram marketing voor bedrijven
Gratis aanmelden

Page content

Facebook zet stappen tegen clickbait op Facebook

article content

Facebook zet stappen tegen clickbait op Facebook

Wie kent ze niet, artikelen met schreeuwende titels als: ‘Deze man liep nietsvermoedend op straat, wat er toen gebeurde schokte iedereen!‘ Ze lokken je enorm uit om te klikken, maar wanneer je op de webpagina terecht komt, valt de uiteindelijke content enorm tegen. Vaak kom je op een website terecht die vol staat met advertenties en moet je eindeloos op ‘next’ klikken om het gehele verhaal te kunnen lezen. Deze button ‘next’ is vaak lastig te vinden en je vraagt jezelf altijd af of je hiermee niet per ongeluk op een advertentie klikt in plaats van écht naar de volgende pagina te gaan. ‘Hij vond een portemonnee op straat, wat hij hier toen mee deed zal je choqueren‘. ‘Je gelooft nooit wat er gebeurde wat er gebeurde met deze zwerfhond‘. Herkenbaar? Deze artikelen zijn voorbeelden van clickbait op Facebook.

clickbait op Facebook

Clickbait op Facebook, wat is het gevolg voor jouw pagina?

Heb je zelf wel eens overwogen om clickbait-achtige titels te gebruiken, of gebruik je deze regelmatig. Dan zou ik toch overwegen om hier mee te stoppen. Niet alleen wordt clickbait door gebruikers als erg irritant ervaren. Facebook heeft namelijk onlangs een aankondiging gedaan dat ze stappen gaan ondernemen tegen clickbait op Facebook. Hoe? Dat doen ze op drie manieren.

1. Ze stoppen clickbait op Facebook door te kijken naar je bounce-percentage

Een clickbait artikel is vaak te herkennen aan de tijd waarop mensen op de website zitten. Wanneer consumenten clickbait op Facebook of welke andere site dan ook klikken. sluiten ze een dergelijke pagina uiteindelijk snel af. Het gevolg – een hoog bounce-percentage op je website.

2. Ze stoppen clickbait op Facebook door te kijken naar de verhouding in het aantal likes/reacties onder een link en het aantal klikken op de link

Plaats jij linkjes op Facebook waar bijna geen interactie onder aanwezig is, maar waar wél veel klikken op links plaatsvinden, dan moet je gaan oppassen. Dit soort berichten ziet Facebook namelijk als clickbait en zullen hierdoor minder bereik krijgen.

3. Ze geven berichten met previewfunctie meer bereik en ‘losse’ linkjes minder bereik

Op onderstaande afbeelding zie je twee verschillende berichten. Het linkse bericht is een ‘losse’ link bericht. Hierbij is gewoon een foto geupload en vervolgens in de tekst een linkje geplakt. Om naar de website te gaan kunnen mensen enkel op het linkje boven de afbeelding klikken. Verder is er weinig informatie te vinden over wat er achter die link exact te vinden is. Het rechtse bericht is een preview bericht. In een preview bericht kan men op zowel de afbeelding als op de tekst onder de afbeelding klikken om de website te bezoeken. Dankzij de tekst krijgen mensen direct achtergrond informatie over de pagina waarop ze terecht komen na het klikken. Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid én dus automatisch meer klikken op je link. Daarnaast geeft Facebook dit soort berichten ook nog eens meer bereik dan ‘losse’ linkjes, omdat losse linkberichten vaker worden ingezet bij clickbait op Facebook.

clickbait op facebook 1

Hoe zorg jij er voor dat Facebook jouw berichten niet als clickbait ziet?

  1. Zorg ervoor dat het bounce-percentage op je website zo laag mogelijk is. Dit wil zeggen dat de content die je op je website hebt staan, overeen moet komen met wat je communiceert op Facebook. Op die manier weten mensen wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de link klikken en is de kans groter dat ze blijven om je website te bekijken. Waar wij regelmatig zeggen: het gaat om de kwaliteit van je paginalikes, niet om de kwantiteit, geld dit ook voor jouw websitebezoekers. De hoeveelheid klikken naar je website betekent niet meteen dat je veel nieuwe klanten krijgt. Het gaat er om dat je kwalitatieve klikken krijgt. Dus met andere woorden, zorg jij er voor dat mensen vooraf weten wat ze kunnen verwachten wat er op je site staat, zul je misschien minder klikken krijgen in totaal, maar krijg je wel klikken van klanten die daadwerkelijk interesse hebben.
  2. Zorg er voor dat je met je berichten niet alleen het krijgen van kliks stimuleert, maar ook het krijgen van interactie onder je bericht. Een combo tussen veel kliks en veel interactie is het beste!
  3. Let er op dat je bij linkberichten áltijd gebruik maakt van de previewfunctie. Dit levert je niet alleen meer klikken op, maar ook meer bereik.

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van goede berichten, waar veel kwalitatieve kliks op komen maar ook berichten die veel interactie opwekken? Dan kunnen wij je helpen in onze Community. Word nu lid en betaal de eerst maand maar 1 euro. Meer informatie >

Comment Section

0 reacties op “Facebook zet stappen tegen clickbait op Facebook

Plaats een reactie


*