Wij gebruiken Cookies

Page content

Facebook Messenger Bots: 5 redenen om ze te gebruiken

article content

Facebook Messenger Bots: 5 redenen om ze te gebruiken

Het is al even geleden dat Facebook tijdens de F8 conferentie haar Messenger Bot platform lanceerde. Ondertussen hebben verschillende bedrijven de stap gezet om met Messenger Bots aan de slag te gaan. Voor nu zie je dit voornamelijk terug bij veel internationale spelers. Maar ook voor de kleinere ondernemer kunnen Messenger Bots erg interessant zijn.

Messenger Bots: Wat is het precies?

Een Messenger Bot is een stukje software dat gebruik maakt van AI, ook wel kunstmatige intelligentie. Met een Messenger Bot kun je een geautomatiseerd systeem in gesprek laten gaan personen die een privé bericht sturen naar je pagina óf die reageren onder berichten op de tijdlijn van je Facebookpagina. Je kunt een Messenger Bot helemaal op maat laten bouwen door een developer. Echter zijn er voor de kleinere bedrijven onder ons, ook verschillende leuke opties voor het inzetten van Messenger Bots, zonder dat je hiervoor aan de slag hoeft met een dure maatwerk oplossing! Zo bestaat er bijvoorbeeld het platform ManyChat. Een platform dat wij zelf gebruiken voor onze eigen Messenger Bot (wil je onze bot uitproberen, stuur dan eens het woordje ‘tips’ in een privé bericht aan onze pagina. Je krijgt dan verspreid over verschillende dagen tips én trainingen van ons waar je direct mee aan de slag kunt met jouw Facebookpagina!). Dit programma is gratis (er is ook een betaalde variant beschikbaar) en werkt redelijk eenvoudig. Wil je leren hoe je exact een Messenger Bot instelt met dit platform? In onze Community plaatsten wij een Mastertraining over dit programma, waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je jouw bot op een goede manier instelt! 

Waarom moet jij nu aan de slag met Messenger Bots?

Er zijn verschillende redenen waarom jij aan de slag moet met Messenger Bots. Let er wel op, Messenger Bots werken alleen als je deze instelt met de juiste strategie. Ga dus niet klakkeloos aan de slag met het inplannen van berichten, maar denk goed na over wat je doel is met de Messenger Bot (bijvoorbeeld: stukje klantenservice, meer verkopen, leads verzamelen, enzovoorts). Een Messenger Bot is alleen succesvol wanneer je deze goed uitwerkt, in onze Mastertraining in de Community geven wij hier specifieke tips voor!

1. Messenger Bots zijn nog niet door heel veel bedrijven ontdekt

Nog niet heel veel bedrijven zijn actief bezig met de inzet van Messenger Bots, dit heeft natuurlijk ook een klein nadeel, zo zijn er nog weinig echte resultaten online te vinden en weinig succescases waar je op kunt voortborduren. Het voordeel is echter dat het ook voor gebruikers nog erg nieuw is. Gebruikers komen relatief gezien weinig bedrijven tegen die gebruik maken van Messenger Bots. Het voordeel is dat ze dus nog nieuwsgierig zijn en bereid zijn om iets uit te proberen. Wanneer je je Bot dus goed instelt en hierbij die nieuwsgierigheid stimuleert, kan dit snel zorgen voor veel nieuwe leads.

2. Messenger Bots zijn een ideale manier om jouw klantenservice te verlengen.

Het is belangrijk om Messengers niet als een vervanging van jouw klantenservice te zien, zie het echter meer als een verlenging van je klantenservice. Ben jij een keer afwezig of niet in de gelegenheid om een privé bericht te beantwoorden, dan kan jouw Messenger Bot toch veelgestelde vragen tackelen of er voor zorgen dat een klant zich gehoord voelt. Ook hierbij is het wel weer van belang om je bot op de juiste manier in te stellen.

3. Voor het instellen van Messenger Bots hoef je geen zware technische kennis te hebben

Het instellen van een Messenger Bot is relatief simpel. Het is niet nodig om verstand te hebben van coderen. Er zijn namelijk al verschillende developers die (gratis) platformen gemaakt hebben, die je in een muisklik koppelt aan jouw Facebookpagina. ManyChat is bijvoorbeeld één van deze programma’s. Maar daarnaast zou je ook eens een kijkje kunnen nemen bij Chatfuel, Botsify of Botletter.

4. Jouw doelgroep gebruikt Facebook Messenger!

Met ruim 1,2 miljard actieve Facebook Messenger gebruikers, zit jij zeker op de juiste plek voor het bereiken van potentiële klanten. De kans is enorm groot dat jouw doelgroep gebruikt maakt van het Messenger platform.

5. Met Messenger Bots biedt jij dat extra stukje gemak aan jouw potentiële klanten!

Wanneer je je Messenger Bot op de juiste manier ingesteld hebt staan, biedt je een stukje extra gemak aan jouw potentiële klanten. Zo kun je bij Eneco bijvoorbeeld via een Messenger bot je meterstanden doorgeven en kun je contact opnemen met KLM voor jouw boarding pass en het boeken van vluchten. Je kunt je Messenger Bot dus erg goed inzetten voor extra sales!

Wanneer moet ik wel naar een ontwikkelaar stappen voor mijn Messenger Bots?

De simpelere programma’s zoals ik eerder noemde zijn zo gemaakt dat jij op basis van exacte woorden, standaard antwoorden in kunt stellen of funnels in kunt zetten. Wil je echter een stapje verder en een bot inzetten die écht in gesprek kan gaan met jouw potentiële klanten? Dan heb je een bot nodig die zich aanpast aan de vragen en opmerkingen van een potentiële klant. De formules achter deze intelligentie zijn echter erg ingewikkeld en in veel gevallen alleen weggelegd voor grotere spelers met een groot budget.

Wanneer de Messenger Bots in Nederland verder ontwikkeld zijn, zullen chatbots steeds slimmer worden en zal het ook voor relatief kleinere bedrijven gemakkelijker worden om een Messenger Bot in te zetten die echt in gesprek kan gaan met de potentiële klanten. Tot die tijd kunnen wij in ieder geval erg goed uit de voeten met ManyChat, waarbij je aan de slag gaat met exacte woorden of keuzemenu’s.

 

Comment Section

0 reacties op “Facebook Messenger Bots: 5 redenen om ze te gebruiken

Plaats een reactie


*