Wij gebruiken Cookies

Page content

Facebook marketingstrategie bepalen

article content

Facebook marketingstrategie bepalen

De Facebook marketing strategie bepalen

Om je Facebook marketing succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat je een goede strategie hebt. Veel ondernemers beginnen vol goede moed aan een Facebookpagina en ´gaan gewoon aan de slag´. Dit kan goed gaan, maar de ervaring leert dat wanneer je de tijd neemt om eerst een duidelijke strategie op papier te zetten, de resultaten direct beter worden.

Het niet bepalen van een Facebook marketing strategie is daarmee dan ook een van de meest gemaakte fouten binnen de Facebook marketing. Ook al is het een sociaal medium; Doelen stellen en een plan uitwerken zijn belangrijk voor het meetbaar maken van je resultaten, het overzichtelijk houden van waar je mee bezig bent en natuurlijk het uiteindelijk behalen van je doelen.

Nu hoeft het gelukkig geen weken te duren voordat je een Facebook strategie hebt staan. Wanneer je enkele stappen doorloopt, heb je er zo een staan. Volg de stappen hieronder en maak jouw eigen Facebook marketing strategie.

 

Doelen bepalen

Om een plan te kunnen maken, is het eerst belangrijk om voor jezelf helder te hebben waar je naartoe wilt werken; je doelen.
Stel daarom voor jezelf korte- en lange termijn doelen voor je Facebook marketing. Dat kan zijn van de pagina laten groeien in bereik tot het verkopen van 1.000 boeken per maand nu en 10.000 boeken per maand over een jaar.

Schrijf al deze hoofddoelen (bijvoorbeeld verkopen) en subdoelen (bijvoorbeeld het groeien van de Facebookpagina) voor jezelf op.

 

Klantprofielen en doelgroepen

Vervolgens is het belangrijk dat je klantprofielen gaat maken, zodat je deze later kunt vertalen naar Facebook doelgroepen. Waarschijnlijk heb je al een marktonderzoek gedaan naar jouw potentiële klant en de behoeften. Neem deze mee in het maken van je klantprofielen en vervolgens doelgroepen. Nog niet gedaan? Of wil je nieuwe klantprofielen samenstellen? Stel jezelf dan de vraag die jouw ideale klant is. Wie koopt je product of neemt je dienst af?

Denk hierbij niet alleen aan geslacht, leeftijd etc., maar duik verder in je potentiële klant; Hoe ziet zijn/haar leven eruit met betrekking tot bijvoorbeeld werk, opleiding, gezinssamenstelling, woning, hobby’s, sporten, interesses etc. Wellicht kun je op deze manier niet één maar meerdere gedetailleerde klantenprofielen opstellen. Werk deze voor jezelf puntsgewijs uit.

Tip: Denk bij het aanmaken van klantprofielen ook aan de mogelijke niches die je apart zou kunnen aanspreken.

Tip: Het is belangrijk om verschillende doelgroepen aan te maken van mensen die zich in een andere koopfase bevinden, of die al dan niet bekend met je zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillende aangepaste doelgroep mogelijkheden die Facebook biedt.

 

 

Unique selling points

De unique selling points (USP’s) zijn misschien niet direct onderdeel van je overkoepelende strategie, maar wel erg handig om erbij te hebben wanneer je de strategie tot leven gaat wekken in de Facebook campagnes.

Wat zijn jouw USP’s? Denk hierbij niet alleen aan de standaard retourgarantie of gratis verzending, maar kijk dieper in je bedrijf; wat maakt jouw bedrijf uniek? Wat maakt jouw producten/diensten beter dan de concurrent? Welke service kan men verwachten? Wie ben jij?

Schrijf enkele USP’s voor jezelf die je kunt gebruiken in de verschillende campagnes of stappen binnen je salesfunnel op en houd deze straks bij het aanmaken van de advertenties.

Planning en marketingbudget

Ook is het belangrijk om een tijdsplan te maken en te bekijken wat je budget is voor de Facebook marketing. Wil je verschillende advertenties inzetten voor tijdelijke acties/aanbiedingen/speciale dagen? Zet je een langlopende salesfunnel in die je tussentijds aanpast en optimaliseert? Of bijvoorbeeld een combinatie van beiden?

Welk marketingbudget zet je in voor de Facebook campagnes? Verwerk dit eveneens in je Facebook marketing strategie, zodat je altijd een goed overzicht kunt behouden. Vaak wordt het marketing budget bepaald aan de hand van een percentage van de omzet.

 

Middelen en marketingmix

Naast Facebook marketing is het belangrijk te kijken naar welke andere vormen van online dan wel offline marketing je in wilt zetten in combinatie met Facebook marketing. Dit hoort ten slotte ook bij je marketingstrategie. Stel de campagnes op elkaar af en laat deze met elkaar samenwerken voor het optimale resultaat. Zo kun je bezoekers die vanuit Google komen bijvoorbeeld ook weer retargeten via Facebook.

Ook is het goed om alvast voor jezelf helder te hebben welke (beeld)materialen je nodig hebt voor je campagnes. Heb je deze materialen al beschikbaar of moet je die nog (laten) maken? Neem dit mee in de planning van je marketingstrategie.

Wanneer je alle punten voor jezelf helder hebt, zou er al een duidelijke Facebook marketing strategie voor jezelf uit moeten komen. Je hebt helder wat je doelen zijn en hoe je hier naartoe wilt werken, met welke campagnes, voor welke klanten en wat dat per klant of in totaal mag gaan kosten.

 

Comment Section

0 reacties op “Facebook marketingstrategie bepalen

Plaats een reactie


*