Wij gebruiken Cookies

Page content

Auteursrecht op Facebook: Hoe bescherm ik mijn eigen werk?

article content

Auteursrecht op Facebook: Hoe bescherm ik mijn eigen werk?

Wij hebben verschillende klanten die actief zijn als fotograaf, videograaf of met het maken en produceren van muziek, teksten of kunst. Vaak krijgen we de vraag: Is het wel slim om mijn eigen werk rechtstreeks op Facebook te zetten? Wat als iemand mijn werk gebruikt of steelt? Eigen werk op Facebook zetten is eigenlijk iets dat wij altijd aanbevelen. Je laat hiermee namelijk goed zien wat potentiële klanten kunnen verwachten als ze bij jou klant worden. Echter begrijpen wij de angst omtrent auteursrecht op Facebook. Is jouw werk wel voldoende beschermd en hoe gaat Facebook om met personen die jouw werk stelen of gebruiken?

Auteursrecht op Facebook: wanneer valt iets onder het auteursrecht?

In Artikel 1 van de Auteurswet staat het volgende:

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Auteursrecht is simpel gezegd een wettelijk vastgelegd recht wat bescherming bied voor origineel werk van een auteur/maker. Ben jij dus fotograaf, dan vallen de foto’s die jij maakt onder dit auteursrecht. Ditzelfde geld voor makers van films, muziek, scripts en verhalen, enzovoorts. Meer informatie over auteursrecht en hoe dit wettelijk is vastgelegd vind je op www.auteursrecht.nl. In deze blog gaan we dieper in op auteursrecht op Facebook en wat jij als maker kunt doen wanneer iemand er met jouw werk vandoor gaat.

Auteursrecht op Facebook: Hoe beschermt Facebook jouw werk?

Facebook probeert auteurs en makers zo veel mogelijk te beschermen. Toch zie je vaak dat dezelfde filmpjes met of zonder kleine aanpassingen door vele verschillende pagina’s gedeeld worden. Ook voor ander auteursrechtelijk beschermd materiaal komt dit helaas voor. Zie jij jouw werk op een andere pagina binnen Facebook verschijnen? Dan kun je dit bericht rapporteren binnen Facebook. Facebook bekijkt alle ingediende rapporten en kan op basis hiervan het betreffende bericht verwijderen. Degene die het bericht geplaatst had krijgt vervolgens een melding dat ze iets gepubliceerd hebben dat auteursrechtelijk beschermd is. Wordt het profiel vaker gerapporteerd voor het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal op Facebook, dan kan het gevolg zelfs zijn dat dit of deze pagina volledig verwijderd wordt binnen Facebook. Vind je dit zelf wellicht een te extreme aanpak? Dan kun je overwegen om de betreffende pagina eerst een privé bericht te sturen waarbij je ze wijst op het delen van jouw werk. Vervolgens kun je ze zelf de keuze geven om het bericht wel of niet te verwijderen of aan te passen. Doen ze dit niet, dan zou je de pagina alsnog kunnen rapporteren. Rapporteren van een pagina kan via: https://www.facebook.com/help/contact/1758255661104383.

auteursrecht op Facebook

Auteursrecht op Facebook: Hoe voorkom je dat iemand jouw werk ongevraagd gebruikt?

Binnen Facebook kun je jouw pagina aanmelden voor Facebook Rights Manager. Wat is Facebook Rights Manager precies? Facebook Rights Manager helpt jouw pagina beschermen met auteursrecht op Facebook. Voordat je gebruik kunt maken van Facebook Rights Manager, moet je hiervoor toegang aanvragen. Niet alle pagina’s ontvangen hier goedkeuring voor. Zo krijgen wij (Friends Enterprise) geen goedkeuring, ben jij muziekproducent of filmmaker, dan zal je sneller goedkeuring krijgen voor Rights Manager. Binnen Rights Manager kun je jouw referentiebibliotheek uploaden. Hierin zet je die bestanden waar jij het auteursrecht over hebt. Rights Manger is momenteel vooral ingericht voor video en audiobestanden, maar wellicht dat hier later nog andere auteursrechtelijk beschermde werken aan toegevoegd zullen worden. Simpelweg upload je de video’s waar jij auteursrecht over hebt en die jij graag zou willen beschermen. Vervolgens stel je regels op voor het gebruik van deze video’s, kun je aangeven welke andere pagina’s de video’s wel mogen plaatsen en zou je aan de slag kunnen met API code’s om ook buiten Facebook de video inhoud in de gaten te houden. Wil je meer leren over het gebruik van Rights Manager en hoe je dit voor jouw pagina in kunt stellen? We helpen je graag verder in onze Online Community!

Auteursrecht op Facebook: wanneer ben ik strafbaar?

Natuurlijk is het ook erg belangrijk om er zelf op te letten dat jij geen auteursrechtelijk beschermd werk van anderen publiceert op jouw pagina alsof het je eigen werk is. Hoe verleidelijk het soms ook lijkt (een dergelijk bericht kan soms enorm veel interactie en bereik opleveren) het is netjes om enkel eigen werk op Facebook te plaatsen. Om te controleren of je werk plaatst dat auteursrechtelijk beschermd is, kun je jezelf het volgende afvragen:

  • Heb ik de volledige inhoud die ik wil publiceren zelf gemaakt?
  • Zo nee, heb ik toestemming om de inhoud die ik niet zelf heb gemaakt te publiceren?

Kun jij op één van deze vragen ‘Ja’ antwoorden, dan ben je gerechtigd de inhoud te delen op jouw pagina. Is dit niet het geval, vraag dan eerst om toestemming van de originele eigenaar van het werk. Dit is niet altijd de pagina waarop jij het werk voor het eerst ziet staan. Soms is de bron lastig te vinden, omdat het werk onrechtmatig gedeeld kan zijn. Er zijn uitzonderingen waarop je toch andermans werk mag delen, zonder hiervan toestemming te hoeven vragen. Dit gaat om werk dat onder ‘fair use’. Voor meer informatie over de verschillende uitzonderingen, bekijk: https://www.facebook.com/help/337995452911154?helpref=faq_content.

Comment Section

0 reacties op “Auteursrecht op Facebook: Hoe bescherm ik mijn eigen werk?

Plaats een reactie


*