Wij gebruiken Cookies
Training: Instagram marketing voor bedrijven
Gratis aanmelden

Page content

Afbeeldingen op Facebook: Waarmee moet ik rekening houden?

article content

Afbeeldingen op Facebook: Waarmee moet ik rekening houden?

Update: 2018-mrt

Het plaatsen van foto’s op Facebook is voor de meeste gesneden koek. Naast dat dit een relatief makkelijke manier is om interactie aan te gaan met je fans, helpen foto’s om het bereik van je Facebookpagina te vergroten, dit heeft te maken met het algoritme van Facebook. Door het algoritme wordt bepaald welke berichten je als gebruiker in de tijdlijn voorbij ziet komen, wanneer je video’s en foto’s gebruikt in de posts op je Facebook pagina, is de kans daarmee groter dat je volgers de berichten zien. Om het optimale resultaat te bereiken met het gebruik van foto’s is het goed om de afmetingen die Facebook hanteert in het achterhoofd te houden. De genoemde afmetingen zijn de minimale afmetingen om je afbeeldingen goed te tonen op je tijdlijn. Afbeeldingen die kleiner zijn worden uitvergroot en worden daardoor onscherp.

Aanbevolen afmetingen voor Facebook afbeeldingen

Facebook tijdlijn foto’s

De afmetingen voor de foto’s in de tijdlijn worden automatisch aangepast en geoptimaliseerd door Facebook, waardoor je ook bijvoorbeeld vierkante of staande foto’s kunt uploaden.
De afmetingen die door Facebook ondersteund worden zijn voor tijdlijnfoto’s: 720 px, 96 px of 2048 px in de breedte.

Preview afbeeldingen

Voor een bericht met een previewfunctie (klikbare afbeelding met link erachter) zijn de afmetingen van 1200 x 628 px. Dit is wanneer je één foto in het linkbericht zet. Maak je er een carrousel van, dan kun je beter vierkante afbeeldingen uploaden. De beste afmetingen hiervoor zijn 600 x 600 pixels.

De afbeeldingen voor de previewfunctie worden minder goed geoptimaliseerd, dus zorg ervoor dat je afbeelding hierin mooi uitkomt en direct het juiste formaat heeft!
Ook is er onlangs een update binnen Facebook geweest, waarbij je in Facebook zelf de afbeeldingen niet meer kunt aanpassen bij organische linkberichten. Deze afbeelding stel je zelf in in de metadata van je website.

Facebook profielfoto

De profielfoto wordt op de pc weergegeven in het formaat van 170 x 170 pixels. Zorg er bij de profielfoto voor dat deze erg duidelijk is en herkenbaar voor jouw bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een foto van jezelf of van het bedrijfslogo.

Afbeelding Omslagfoto

Facebook omslagfoto

De afmetingen voor de omslagfoto zijn 820 x 312 pixels. De omslagfoto is een perfecte plek om je uitgelichte product of dienst te tonen. Ook kun je hier bijvoorbeeld een slogan kwijt. Let er wel bij op dat het merendeel van de gebruikers op mobiel op Facebook zit. Wanneer je op mobiel naar je pagina kijkt, zul je zien dat alleen het midden van de omslagfoto zichtbaar is. Zorg er daarom voor dat alleen hier het belangrijkste staat wat je wilt meegeven aan je volgers.

 

Foto’s aanpassen

Facebook comprimeert de foto’s die je plaatst zodat ze sneller geladen worden en minder bandbreedte nodig hebben. Het nadeel hiervan is dat afbeeldingen er soms minder scherp uitzien. Dit probleem treedt voornamelijk op bij tekst in afbeeldingen. Er zijn enkele mogelijkheden waarmee je dit kunt voorkomen. Wil je de compressie omzeilen dan kun je ervoor zorgen dat foto’s kleiner zijn dan 100kb. Deze worden in principe niet gecomprimeerd. Nadeel is dat dit, in tegenstelling tot wat Facebook zelf beweert, in sommige gevallen toch gebeurd. Daarnaast is het lastig om je afbeelding onder de 100kb te houden. Een andere tip is om foto’s in het PNG-formaat op te slaan in plaats van het JPG-formaat. Wanneer je een foto in het JPG-formaat opslaat wordt een compressie uitgevoerd. Wanneer je deze op Facebook upload wordt de foto nogmaals gecomprimeerd. Met andere woorden, je comprimeert een foto tweemaal en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Het PNG-formaat gebruikt lossless compressie en heeft minder last van het compressiesysteem van Facebook. Zeker wanneer je de bewerkte foto opslaat in web safe kleuren.

Maar; wat voor foto’s kun je het beste gebruiken?

Lees dit blog voor alle tips om de juiste foto’s in te zetten op je Facebook pagina, voor meer bereik én interactie: Het perfecte Facebookbericht in 5 stappen >

 

 

> Persoonlijke hulp van mij met jouw Facebook marketing? Bekijk de mogelijkheden

Comment Section

8 reacties op “Afbeeldingen op Facebook: Waarmee moet ik rekening houden?


Door Lugy op 14 februari 2018

kan er mij iemand zeggen welk formaat een omslagfoto van een groep moet hebben ?


Door Iris Pijnenburg op 6 maart 2018

Hi Lugy,
De grootte van de omslagfoto voor groepen is 1640 x 856 pixels!
Groetjes, Iris


Door ennail op 24 maart 2016

Eerst lees ik dat je voor een tijdlijnfoto 1200px bij 900px aanraadt. Later in het bericht spreek je over een vierkant formaat. 900×900 (470pxbij470px). Wat is nu het best? Vierkant of rechthoekig?


Door Erik van Asperen op 29 maart 2016

Hoi Ennail, de vierkante foto wordt het grootst weergegeven als je door de tijdlijn scrolt. Uiteraard is het de bedoeling dat mensen op jouw afbeelding klikken om deze groter weer te geven en dan is de aanbevolen afmeting van 1200×900 idealer, omdat schermen (zowel op PC’s en telefoons) meer in die verhouding zijn.


Door savine priester op 8 februari 2016

superhandig. ! Zijn er ook tips over hoe Facebook je foto’s indeelt, bv een grote en dan twee eronder …en hoe je dat kunt bepalen. Facebook doet dat nu


Door Erik van Asperen op 12 februari 2016

Dank voor je reactie Savine! Als je meerdere foto’s wilt plaatsen sorteert Facebook deze foto’s op alfabetische volgorde. Je kunt, voordat je de foto’s plaatst, deze volgorde aanpassen door de foto’s op een andere plek te slepen in het bewerkingsscherm.


Door mariella op 4 februari 2016

Hoe zie ik of een foto te veel tekst bevat voor een like en win actie?


Plaats een reactie


*