Wij gebruiken Cookies

Page content

article content

Aangepaste doelgroepen en privacy

Vanochtend kreeg ik een terechte vraag van een van onze Communityleden;

Klantenbestand uploaden; wel of niet?

Bij de training komt het naar voren; het inlezen van je klantenbestand aan de hand van de email adressen.
Natuurlijk zouden wij dit ook graag doen maar wie kan mij vertellen wat er nu echt gebeurt? Is het nou echt veilig om te doen of sluizen wij zo de e-mailadressen door aan Facebook?¬†”

Dit is een vraag die sinds de invoering van de nieuwe AVG wetgeving regelmatig (en terecht) voorbij komt. Daarom leg ik je vandaag uit wat er met de gegevens gebeurd die je upload naar Facebook en hoe de aangepaste doelgroepen gemaakt worden.

Aangepaste doelgroepen

Aangepaste doelgroepen zijn doelgroepen waarmee je op verschillende manieren retargeting in kunt zetten. Zo kun je websitebezoekers opnieuw aanspreken door het instellen van een aangepaste doelgroep, maar ook mensen die betrokken zijn geweest met je berichten of een video hebben bekeken. Een andere mogelijkheid is het uploaden van een klantenbestand of maillijstbestand naar Facebook, om je klanten opnieuw aan te spreken (of hier een vergelijkbare doelgroep van te maken).

Wanneer je met retargeting gaat werken, is het belangrijk dat je zelf volgens de nieuwe regels van de AVG werkt. Zo is het belangrijk dat je privacyverklaring bijgewerkt is en je een cookie-melding ingesteld hebt staan wanneer je bijvoorbeeld een aangepaste doelgroep van je websitebezoekers wilt maken. Daar moet je in aangeven welke gegevens je verzameld, voor welk doeleinde en hoe lang de gegevens bewaard blijven.

De verschillende aangepaste doelgroepen die je via Facebook kunt maken zijn;

 • Aangepaste doelgroep op basis van een klantenbestand
 • Aangepaste doelgroep op basis van je websiteverkeer
 • Aangepaste doelgroep op basis van activiteit in jouw app/game
 • Aangepaste doelgroep op basis van offline activiteiten zoals winkelbezoeken (business manager)
 • Aangepaste doelgroep op basis van betrokkenheid met je Facebookpagina

Wat gebeurd er met de gegevens?

Wanneer je bijvoorbeeld een klantenlijst upload naar Facebook, dan worden deze gegevens eerst omgezet (gehasht) voordat hier een doelgroep van Facebookprofielen wordt gemaakt.

Facebook gaat niet zelf aan de haal met de gegevens en gebruikt deze uitsluitend voor jouw doeleinden. Zie ook de voorwaarden hieronder:

Voorwaarden voor aangepaste doelgroepen

Zodra je de aangepaste doelgroepen aan gaat maken, moet je de voorwaarden van Facebook accepteren. Hierin staat onder meer vermeld;

 • Dat je zelf de (persoonlijke) gegevens rechtstreeks van de betreffende persoon moet hebben ontvangen.
 • Dat je de bevoegdheid hebt om deze gegevens te gebruiken / openbaar te maken.
 • Dat je de gegevens weer moet verwijderen uit Facebook / de doelgroepen wanneer deze persoon zich uitschrijft van je lijst of zelf de gegevens uit je systeem verwijdert.
 • Dat je aangepaste doelgroepen niet mag verkopen / doorgeven.
 • Dat je zelf gegevensbeheerder bent en Facebook alleen gegevensverwerker.

En verder;

 • Dat Facebook zelf niet de gehashte gegevens deelt met derden.
 • Dat Facebook de gehashte gegevens verwijdert zodra het overeenstemmingsproces is voltooid.
 • Dat Facebook de gegevens niet gebruikt om deze informatie aan gebruikers te koppelen, geen profielen aanmaakt op basis van interesses.
 • Dat Facebook de aangepaste doelgroepen¬†niet op een andere manier gebruikt dan het bieden van services aan jou.

Kortom; Facebook is niet uit op de data die je gebruikt op doelgroepen. Voor jou als ondernemer / adverteerder is het vooral belangrijk dat je de regels naleeft rondom de AVG wetgeving.

Aangepaste doelgroepen inzetten

Aan aangepaste doelgroepen kleven wel wat regels, maar ze zijn zeker aan te bevelen om te gebruiken in je marketing strategie. De doelgroepen geven je de kans om je conversies aanzienlijk te verhogen en een duidelijke salesfunnel in te zetten.

 

Comment Section

0 reacties op “Aangepaste doelgroepen en privacy

Plaats een reactie


*